dinsdag 18 mei 2021

Spelbespreking "Sherlock Holmes and the Mystery of the Persian Carpet"

 * * *
"Sherlock Holmes and the Mystery of the Persian Carpet" is geen detectivespel, maar een zogenaamd hidden object game, waarbij je in een kamer op zoek moet gaan naar verborgen voorwerpen en ook af en toe puzzels moet oplossen. Zo bestaan er veel spellen, maar Sherlock zou Sherlock niet zijn als er geen laboratorium toegevoegd wordt voor analyse van bewijsmateriaal, en een deductiebord om op zoek te gaan naar de dader.

Vincent Gordon wordt vermoord teruggevonden in een fabriek, opgerold in een Perzisch tapijt. Je kunt bij Scotland Yard interviews van getuigen en verdachten nalezen, waarbij er gaandeweg meer bijkomen. Je kunt locaties vinden waar je op onderzoek moet gaan. En om de haverklap is er wel een puzzel te vinden die meestal de laatste verborgen voorwerpen onthullen.

Op zoek gaan naar de verborgen voorwerpen is heel moeilijk. De meeste zijn ook nauwelijks zichtbaar. Vaak draait het uit op in het wilde weg op het scherm klikken in de hoop ze toevallig tegen te komen. Je keert ook regelmatig terug naar de kamers in kwestie, nadat je extra informatie hebt ontdekt en nieuw bewijsmateriaal moet verzamelen. Je hebt bijna een vergrootglas nodig om bijvoorbeeld te zien dat er een menselijke haar verborgen ligt in hetzelfde patroon als het tapijt op de vloer. Per hoofdstuk kun je drie voorwerpen automatisch vergaren. Daar heb ik meer dan eens gebruik van gemaakt.

De puzzels zijn een allegaartje van schuifpuzzels, combinaties zoeken, tabellen en kolommen om te vervolledigen, zelfs eentje in de aard van zoek de vijf verschillen. Een paar zijn heel simpel, maar aan de meeste zit je toch eventjes, met tal van pogingen die soms ook automatisch gereset worden als er toevallig een tijdslimiet op staat. Je kunt in totaal ook drie puzzels overslaan. Dat heb ik gelukkig maar één keer moeten doen, maar vooral omdat de opdracht niet zo duidelijk was omschreven.

Het deductiebord blijft het paradepaardje van Frogware Games, die ook de andere Holmes-spellen hebben gemaakt zoals "Crimes and Punishment", "The Devil's Daughter" en "The Testament of Sherlock Holmes". Hier moet je het bewijsmateriaal proberen te combineren met de verdachten, het slachtoffer, het moordwapen en het tijdstip van de moord, om verdachten uit te schakelen maar natuurlijk ook om de dader te vinden. In totaal moet je zes groene (juiste) verbanden leggen.

In vergelijking met de andere Sherlock-spellen is "The Persian Carpet" een heel casual spel, maar het heeft me toch een goede vijf uur beziggehouden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten