maandag 31 december 2018

Mijn Top Tien van 2018


10. "Huis in Brand" - Kamila Shamsie
Dit boek sloeg me de hele tijd met onbegrip om de oren. Het bestaat uit vijf delen, en elk deel wordt vanuit een ander personage verteld. Verdriet speelt een grote rol, alsook de symboliek van vuur en ijs, de kleur wit, en alles wat met het hart te maken heeft. Wat bij mij wel ontbrak, bij een eerste lezing toch, was de achterliggende motivatie van de mensen waar de broer in het verhaal bij terecht komt. (Gelezen in september.)



9. "Norwegian Wood" - Haruki Murakami
Een verhaal over liefdesrelaties, verdriet, eenzaamheid, depressie, en de dood. Een rijkelijk gevuld boek, prachtig geschreven hoewel er naar het einde toe veel minder mooie zinnen in staan dan die me in het begin hebben betoverd. In het midden slabakt het verhaal ook, wanneer het hoofdpersonage heen en weer slingert tussen zijn verschillende liefdesinteresses. Zijn schrijfstijl is wel vlot, en ik wil zeker nog meer boeken van hem lezen.(Gelezen in november.)



8. "De Pelikaan" - Martin Michael Driessen
Een kort boekje van slechts 200 pagina's, maar met zoveel inhoud. Het start wat traag met een inleidende les geschiedenis en aardrijkskunde. Eens de twee hoofdpersonages zijn gezet, boeit het wel. De interactie met elkaar en met de rest van het stadje zijn geweldig; je ziet het hele schouwspel meteen voor je. Grappige maar tegelijk ook tragische situaties. (Gelezen in september.)



7. "The Leftovers" - Tom Perrota
Ik ben een fan van de serie “The Leftovers”. Maar ik ben zowel tevreden als teleurgesteld met het resultaat. Teleurgesteld omdat heel veel pakkende scènes uit de serie totaal niet in de boek voorkomen. Omdat het boek ook slecht werd nagelezen, waardoor het vol fouten staat. Maar ik ben zeker ook tevreden, want het is een degelijke, menselijke, emotionele rollercoaster over personages die proberen verder te gaan met hun leven na een ingrijpende gebeurtenis. (Gelezen in september.)



6. "Elmet" - Fiona Mozley
Het is heel mooi geschreven, met prachtige beschrijvingen van natuur, zowel fauna als flora. Maar inhoudelijk is het verhaal wat magertjes. Drie speciale personages die best moeilijk te doorgronden zijn, maar waar je toch mee meeleeft. Onverwachts duikt er een Tarantino-scène op, die dan wordt gevolgd door een onbevredigend en heel open einde.(Gelezen in oktober.)


5. "Redwood (The Familiar 5)" - Mark Z. Danielewski
Deze seizoensfinale evenaart zelfs het allereerste boek. Prachtig om te zien hoe de drie groepen personages bij elkaar worden gebracht. Danielewski kun je bijna de David Lynch van de literatuur noemen. Spijtig dat deze serie een vroegtijdig einde heeft gekend, en niet vernieuwd werd voor het tweede seizoen. (Gelezen in januari.)



4. "Twin Peaks: The Final Dossier" - Mark Snow
Dit boek bevat de verhalen waaruit het derde seizoen van de TV-serie eigenlijk had moeten bestaan, over al die bekende personages die op het scherm maar heel kort de revue passeren. Het boek kan perfect op zichzelf gelezen worden als je ooit alleen maar de originele twee seizoenen hebt gezien, of als een verklarend dossier dat het derde seizoen wat begrijpelijker maakt. (Gelezen in maart.)

 
 3. "Game of Thrones: A Dance With Dragons" - George R.R. Martin
George R.R. Martin creëert een levendige wereld, want zelfs na 1050 bladzijden is er nog geen spoor van verveling. Toegegeven, sommige stukken zijn soms toch iets te gedetailleerd, bijvoorbeeld als een ridder zijn harnas aantrekt en je voorbij tien regels beschrijving van het materiaal moet. (Gelezen in mei.)
2. "The Night Circus" - Erin Morgenstern
Superlatieven genoeg om het boek te beschrijven. Een ongelooflijk en magisch sprookje over dromen, liefde en storytelling. Een boeiende ervaring die je nooit op pauze wil zetten. Mysterieus en verleidelijk. Het verbindt je opnieuw met je kinderlijke verwondering. Ik kan je niet over het circus vertellen. Je moet er zelf naartoe gaan. Dus koop je ticketje en ga op ontdekking, snuif de sfeer op en laat je verbazen door alle wonderen die de tenten verbergen.

(Gelezen in december.)

1. "De Meermin en de Courtisane" - Imogen Hermes Gowar 
Je wordt ondergedompeld in het 18e eeuwse Engeland. Het boek staat vol levendige beschrijvingen die de historische wereld een ziel geven. De taal is luchtig en het boek, toch bijna 600 pagina's, leest heel vlot. Toch komen er zware thema's aan bod zoals eigenwaarde, geluk, depressie, sociale aanvaarding, de scheiding der seksen, etc.(Gelezen in augustus.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten