vrijdag 30 juli 2021

Boeken verslonden in juli


In "Daddy" van Loup Durand lees je hoe een elfjarige jongen de Gestapo te slim af is. Het is een atypisch oorlogsverhaal dat misschien niet iedere moderne lezer goed weet te charmeren, tenzij die misschien fan is van "The Queen's Gambit". Het jongetje Thomas speelt een figuratief schaakspel met zijn vijanden en is ze altijd een paar zetten voor, ook al hebben ze hem effectief in handen. Zijn grootvader stal een hoop geld van de nazi's, en Thomas is de sleutel om het terug te krijgen. Wat volgt is een avontuur op de grenzen van Duitsland, Frankrijk en Zwitserland in de oorlogsjaren 1942-'44.


"Crossfire" van R.D. Nixon wordt voorafgegaan door de e-novelle "The Macnab Principle".  Deze vertelt het verhaal wat er gebeurde vlak voor het begin van de roman, op Hogmanay 1987, toen een grap fatale gevolgen had: een groep vrienden onder leiding van Duncan Wallace willen Mick in de maling te nemen door in zijn huis in te breken en de boel ondersteboven te zetten. Er gaan veel dingen mis met de nep-inbraak, en de roman begint waar de e-novelle eindigt. Ook hier is het een elfjarige jongen die een belangrijke rol speelt, toevallig enkele bandieten afluistert en zo het detective-duo Mandy Clifford en Paul Mackenzie in actie moet schieten.


In "Hamnet" van Maggie O'Farrell wisselen de hoofdstukken over de elfjarige Hamnet die op een dag ontdekt dat zijn zusje ziek is zich af met de hoofdstukken over hoe zijn ouders elkaar ontmoetten. Dit verhaal gaat over het leven van een familie aan het einde van de 16e eeuw die lief en leed met elkaar delen, en het doet totaal niet ter zake wie de man des huizes uiteindelijk zal blijken te zijn. Dit is literatuur over het alledaagse leven zonder speciaal te hoeven zijn, een verhaal dat handelt over de gevoelens die iedereen van ons deelt.

Daarnaast heb ik ook nog "The Art of Point + Click Adventure Games" van Bitmap Books uitgelezen. Een geweldige, nostalgische reis door mijn tiener- en twintiger jaren met het spelen van grafische avonturengames - een hobby waar ik nu nog steeds regelmatig naar terugkeer! Het boek bevat interessante interviews met ontwikkelaars, schrijvers en tekenaars, geweldige screenshots van oude favorieten maar ook onbekende spellen die ik meteen aan mijn speellijst heb toegevoegd. Ik heb geprobeerd dit boek lang te laten duren, maar ik ging er zo snel doorheen, slechts een paar maanden. Dit is de tweede editie, die games van de afgelopen jaren heeft toegevoegd, maar het was duidelijk dat deze laatste 50 pagina's werden aangepakt zonder de gedetailleerde aandacht die je ziet in de eerste 450 pagina's. En hoewel veel spellen de revue passeren, ontbreken er toch nog enkele favorieten. Maar het is heel leuk om de behoefte aan avontuur aan te wakkeren door simpelweg door deze pagina's te bladeren. Ik waardeer deze spellen nu nog meer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten