dinsdag 16 februari 2021

Review "Wat als dit het is" - Becky Albertalli & Adam Silvera

* * *
Dit boek heb ik ook gewonnen dankzij De Letterfretter. "Wat als dit het is" van schrijversduo Becky Albertalli en Adam Silvera is een young adult liefdesverhaal over twee zestienjarige jongens die elkaar toevallig ontmoeten in het postkantoor, daarna opnieuw naar elkaar op zoek gaan, elkaar ook vinden en beginnen uit te gaan maar dan loopt het mis. Ben woont in New York, Arthur is daar twee maanden op vakantie en helpt als stagiair op het advocatenkantoor van zijn moeder.

De hoofdstukken wisselen elkaar af en worden om beurten door Ben en Arthur verteld vanuit een eerstepersoonsperspectief. Dit was soms lastig, want de twee stemmen lijken verschrikkelijk veel op elkaar. Ik moest regelmatig terugkijken naar de hoofdstuktitel om me eraan te herinneren vanuit wiens standpunt ik aan het lezen was. Vooral bij dialogen was het moeilijk om te weten wie wat nu precies zei.

Het boek is een romantische komedie waarbij de nevenpersonages eigenlijk interessanter en sympathieker zijn dan de hoofdpersonages. Arthur is een wervelstorm die snel ontploft als er iets misloopt, en tegelijkertijd is hij heel onzeker omdat hij nog nooit eerder een vriendje heeft gehad. Ben wel, en dat maakt hem dan weer fatalistisch, hij gelooft niet meer in een happy end en daardoor doet hij geen moeite om er iets van te maken. Beide jongens hebben een vriendenkring. Bens beste vriend Dylan steelt regelmatig de show en persoonlijk wou ik eigenlijk meer lezen over de relatie met zijn nieuwe vriendin Samantha dan over Ben en Arthur. Het contact met Bens andere vrienden Harriett en Hudson is wat verwaterd, vooral omdat Hudson ondertussen zijn ex is geworden. Arthur wisselt berichten uit met Jessie en Ethan, zijn vrienden in zijn thuisstad Milton, Georgia, en discussieert ook regelmatig met de twee assistenten van zijn moeder. Daarnaast komen de ouders van beide jongens ook af en toe aan bod, die met hun eigen problemen te kampen hebben.

Het boek is geen literair hoogstandje maar leest vlot en vooral de vele referenties naar populaire cultuur zijn tof. Het is ook best grappig met momenten maar regelmatig komen de personages ook als een stelletje aanstellers over. Een fijn tussendoor boek over liefde op het eerste gezicht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten