woensdag 29 juli 2020

Boeken verslonden in juli





Verspreid over vijf maanden heb ik het ebook "Superman's Cape" van Brian Spangler gelezen (van 10 februari tot 10 juli). Best een goed en spannend verhaal over verlies, met een paranormaal kantje. Spijtig genoeg is er nog wat werk aan het opkuisen van de tekst.



"Nummer 11" van Jonathan Coe is een pareltje. Het nummer 11 komt in elk hoofdstuk in een andere vorm terug, en de verhaallijn schuift ook mee met nieuw geïntroduceerde personages. Op het einde komt alles uiteraard samen, en wordt het eerlijk gezegd ook een beetje raar, maar het is magistraal geschreven en een echte aanrader.



"The Dovekeepers" van Alice Hoffman is een mooi boek maar niet zo toegankelijk. Een fictief verhaal rond vier personages maar in een waargebeurde setting. Het vertelt over de band tussen ouders en kinderen, over de liefde tussen mannen en vrouwen, en over de kracht om te overleven.






Daarnaast heb ik ook nog "Het Toevallige Leven van Justin Case" gelezen, een young-adult roman van Meg Rosoff. Als zijn jongere broertje bijna uit het raam valt, wordt David Case geconfronteerd met de sterfelijkheid van de mens en hoe snel alles gedaan kan zijn. Hij verandert zijn naam in Justin (zodat zijn naam in 'voor het geval dat' vertaald kan worden) en gaat vanaf dat moment ook op een heel andere manier door het leven, om 'de Dood' in de vorm van 'het Noodlot' te foppen zodat die hem niet zou herkennen wanneer het zijn tijd is om te gaan. Het Noodlot krijgt af en toe ook een stem, maar in veel mindere mate dan in "De Boekendief" van Markus Zusak. Je moet de zaken in dit boek niet letterlijk nemen. Justin neemt een ingebeelde hond als kompaan, die een paar andere mensen om een of andere reden ook kunnen zien, en krijgt na verloop van tijd nog gezelschap van een (werkelijk bestaand) groot konijn wiens lichaam Justin op een bepaald moment overneemt. Deze vreemde momenten geven het boek een "Donnie Darko" vibe. De bezorgdheden in het leven van een puber worden enorm uitvergroot: het imago, het seksleven, de vrees om te sterven. Voor volwassenen is het boek misschien overdreven, maar voor tieners is het wel herkenbaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten