dinsdag 28 februari 2023

Boeken verslonden in februari



"The House at the End of the World" is de laatste nieuwe Dean Koontz en bracht me meteen terug naar zijn gloriedagen van de jaren '80 en '90.
Katie heeft de "beschaafde" wereld achter zich gelaten en leeft nu teruggetrokken op een eiland dat deel uitmaakt van een archipel. Haar redenen daarvoor worden duidelijk aan de hand van enkele flashbacks doorheen het boek. Haar leven daar wordt echter verstoord door een incident op een naburig eiland. "Stranger Things" is niet ver weg...
Het verhaal boeide me van begin tot einde, en ik heb de laatste 200 pagina's zo goed als in één ruk uitgelezen.

"De nazi en de kapper" van Edgar Hilsenrath is geen gemakkelijk boek om te lezen. Max Schulz is SS-officier op een concentratiekamp. Na de oorlog wordt hij vervolgd. Vanaf dan verschuilt hij zich door de identiteit van zijn Joodse jeugdvriend Itzik Finkelstein aan te nemen. Meer zelfs: hij vertrekt samen met anderen naar Palestina, in de hoop daar de langbeloofde Jodenstaat helpen op te richten. Het is even slikken om dit allemaal te lezen in de luchtige stijl van Hilsenrath. Toch blijft het boek hypnotiserend, omdat je wil weten wat er uiteindelijk met hem gebeurt. Gaat hij ooit door de mand vallen? Gaan ze hem ooit te pakken krijgen? Gaat hij er misschien zelf een einde aan maken? Of gaat hij alles overleven en op een nacht rustig sterven aan ouderdom?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten