maandag 28 februari 2022

Boeken verslonden in februari


 


Het eerste boek deze maand was "Quicksilver" van Dean Koontz. Ik had er gemengde gevoelens bij. Het personage leek eerst iets te fel op Odd Thomas. Halverwege wist ik niet meer of dit verhaal een gewone thriller was, of fantasy, of science-fiction. Quinn Quicksilver wordt als baby op straat achtergelaten. Negentien jaar later heeft hij een job als journalist, ontwikkelt hij enkele speciale gaven, en krijgt hij opeens de geheime dienst achter zich aan. Hij ontmoet enkele andere mensen die net als hem bepaalde verborgen aspecten van de wereld kunnen zien, en gaan ze samen op missie. 

Dankzij "Carine" hebben we op dit moment een gesigneerd exemplaar van "Hard hart", de debuutroman van Ish Ait Hamou in onze boekenruilkast. Ik las de eerste van 160 pagina's en de inhoud verraste me meteen. Ik verwachtte een verhaal dat zich afspeelde op Vlaamse bodem, over een man die zijn plaats zoekt in de maatschappij. Maar we lezen over Tom, een doorsnee Amerikaanse tiener. Het is een typisch jongerenverhaal dat uitpuilt van de onzekerheden, de angst, de liefdesperikelen. Elke dag vergaat de persoonlijke belevingswereld wel op die leeftijd. Het is een verhaal over volwassen worden. Het is vaak schrijnend om te lezen, omdat het zo herkenbaar is.

 

"Half Way Home" van Hugh Howey schreef hij vóór zijn succesvolle "Silo"-trilogie. Het doet heel fel denken aan "Lord of the Flies" van William Golding maar dan in de ruimte i.p.v. op een onbewoond eiland. Howey schrijft immers post-apocalyptische science-fiction, maar op een heel toegankelijke manier. In de verre toekomst heeft de Aarde raketten uitgestuurd doorheen het heelal, met de bedoeling op andere planeten kolonies te stichten zodat het menselijk ras zou kunnen overleven. We volgen één zo'n raket, waar het uiteraard misloopt. Er breekt brand uit halverwege het groeiproces, en van de 500 kolonisten blijven er maar een 60-tal over, allemaal slechts vijftien jaar oud en met ook maar de helft van de nodige kennis en training om effectief een kolonie uit de grond te stampen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten