woensdag 16 augustus 2023

Recensie "The Nobleman's Guide to Scandal and Shipwrecks" - Mackenzi Lee

☆ 
Mackenzi Lee schreef al twee eerdere boeken over de 18e eeuwse Montague familie. In The Gentleman's Guide to Vice and Virtue vertrekt onstuimige Monty op wereldreis om zichzelf te ontdekken en wat volwassener te worden. In The Lady's Guide to Petticoats and Piracy neemt zijn zus Felicity het roer over. En nu is het de beurt aan The Nobleman's Guide to Scandal and Shipwrecks, waarin Adrian Montague meer te weten komt over wie zijn ouders precies waren.
 
Adrian heeft last van stoornissen. Lijdt hij aan autisme? Het zou best kunnen. Leeft hij voortdurend in angst en onzekerheid? Wees maar zeker! Hij weet nooit wat te zeggen, hoe te reageren, hij blijft alles wat hij doet en meemaakt in zijn hoofd vermalen en bedenkt met gemak allerlei mogelijke doemscenario's voordat hij nog maar een vinger uitsteekt.

Je vraagt je af hoe hij zijn verloofde Louisa ooit gevonden heeft...
 
Hoe dan ook, Adrian stuit op een mysterie en de drang om de waarheid te ontdekken is sterker dan zijn schrik voor alles en nog wat. Samen met zijn broer Monty vertrekt hij naar Marokko om hun zus op te zoeken. Zij beschikt immers over meer informatie die Adrian kan helpen het mysterie op te helderen. Maar de reis loopt uiteraard niet zoals gepland, en onze helden komen via de Azoren in Porto terecht, om uiteindelijk via Amsterdam naar IJsland te trekken - een route die met een mooie kaart vooraan in het boek staat aangeduid.

Het verhaal wordt verteld in tegenwoordige tijd door Adrian zelf. Zo krijgen we een heel duidelijk beeld van hoe zijn angststoornissen precies aanvoelen. Samen met hem ontdekken we de wijde wereld. Het is daardoor een heel persoonlijk verhaal over een man die in het verleden probeert te ontdekken waarom hij is zoals hij is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten