woensdag 15 maart 2023

Recensie "Duisterhuys" - Tom Thys (verhaal) en Leslie Saurus (illustraties)

* * * * *
"Duisterhuys", een samenwerking tussen Tom Thys en Leslie Saurus, is een jeugdboek dat ik normaal gezien niet had gelezen, was het niet dat mijn zoon lid is van De Leesjury en hij hier op een avond in overvloed over vertelde. Hij las het boek op vier dagen uit en hij was er zo enthousiast over, ik moest het wel zelf ter hand nemen.

Moussa is een jonge tiener die best al veel meegemaakt heeft. Wanneer hij een geheimzinnige videoboodschap ontvangt, besluit hij de afzender te helpen.

Hij komt terecht in Duisterhuys, waar hij geconfronteerd wordt met alle angsten en trauma's uit zijn jeugd, bijna in ware "Silent Hill" stijl. Inderdaad, dit is een griezelverhaal met een psychologisch kantje, met illustraties die niet zouden misstaan in een animatiefilm van Tim Burton, en met hier en daar een komische noot om het allemaal wat in balans te houden.

Moussa moet zijn angsten opnieuw onder ogen komen en die hoofdstukken in zijn leven letterlijk - maar ook zeker symbolisch - afsluiten.

Het is een jeugdverhaal maar er komen toch best een paar enge en vieze dingen in. Het is ook actueel, want Moussa wil eigenlijk in de voetsporen treden van enkele YouTubers die in verlaten gebouwen inbreken zoals ziekenhuizen en scholen. Hopelijk brengt dit boek niet meer kinderen op die ideeën!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten