donderdag 30 juni 2022

Boeken verslonden in juni

 

"Clay" van David Almond is een intrigerend jeugdboek over de strijd tussen goed en kwaad, en hoe makkelijk het is verleid te worden om slechte dingen te doen. Te vergelijken met een combinatie van "De stem van de nacht" en "Monsterklok" van Dean Koontz, maar wat simpeler geschreven.

Het dorpje Felling in Engeland. Davie en Geordie zijn twee vrienden die geteisterd worden door pestkop Mouldy uit een naburig dorp. De kinderen van de twee dorpen voeren al generaties lang "oorlog", maar Mouldy gaat soms wel heel ver. Op een dag duikt er een nieuweling op in het dorp, Stephen Rose, die intrekt bij zijn tante, die bekend staat als Gekke Marie. Stephen biedt aan om Davie te helpen in zijn strijd, en vertelt hem over zijn geheime plannen.

 


"Geheime Kamers" van Jeroen Brouwers is zijn meest toegankelijke boek. Het heeft een verrassend frisse, duidelijk schrijfstijl en is helemaal niet zo duf als een onwetende lezer zou verwachten.

We lezen het verhaal verteld door Jelmer van der Hoff die door omstandigheden terug in contact komt met zijn oude crush Daphne. Ze beginnen een telefoon- en briefrelatie en uiteraard - anders zou er niet veel te vertellen zijn - zijn we getuige van hoe alles langzaamaan misloopt. Gaandeweg ontdekken we de geheime kamers van alle personages, de dingen die ze voor elkaar verborgen houden, en hoe chaos overwint zodra mensen langs elkaar heen beginnen te leven.

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten