maandag 30 maart 2020

Recensie "Wat ik was" - Meg Rosoff


* * *

Meg Rosoff schrijft jeugdliteratuur. Geen kinderverhalen, maar boeken voor volwassen tieners. Young adult novels, zoals dat in het Engels heet. "Wat ik was" is haar derde roman.

Een tot vlak voor het einde niet bij naam genoemde zestienjarige jongen is de ik-verteller. Nadat twee andere scholen hem buiten gooiden, komt hij in het St. Oswald terecht, een internaat dicht bij de Engelse kust. Daar ontmoet hij Finn, een strandschooier die alleen woont. De verteller wil kost wat kost bevriend met hem worden. Hij geraakt gefascineerd door het fysieke leven van Finn, ver weg van zijn eigen academische wereld. Die fascinatie loopt bijna tegen een verliefdheid aan.

Het geheel doet me wat denken aan "The Catcher in the Rye" van J.D. Salinger: een schooljongen die niet tevreden is met zijn leven en op zoek gaat naar verandering.

De verteller is eigenwijs, doet zijn eigen ding, tegen alle autoriteiten in. Er zijn maar weinig dingen op school die hem kunnen boeien, en vriendschappen sluiten met zijn klasgenoten, daar doet hij niet aan. Het enige wat hij wil, is ook een strandschooier worden.

Al bij al een gelaagde maar toch middelmatige jeugdroman, tot het einde komt en de verteller geconfronteerd wordt met de harde werkelijkheid van de echte wereld. Op dit punt verheft het verhaal zich tot pure literatuur, dat zeker ook geschikt is voor volwassenen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten