woensdag 21 december 2016

Mijn Top Tien van 201610) “Maya’s Notebook” van Isabel Allende

Mijn eerste Allende heeft me aangenaam verrast. We ontmoeten Maya, gevlucht uit de Verenigde Staten naar Chili, maar het duurt even eer we te weten komen wie ze is en waarom ze dat doet. In haar notitieboek schrijft ze over haar ervaringen in Chili en over haar verleden. Ze begint met haar familie, hoe haar ouders elkaar ontmoet hebben, haar jeugd, en zo tot haar huidige situatie. Het is leuk om haar stukje voor stukje te leren kennen, net zoals je in het echte leven iemand nieuw leert kennen en die persoon elke keer je elkaar ziet weer iets nieuws over zichzelf vertelt. Op die manier begin je van haar te houden, en als je dan uiteindelijk leest over de slechte beslissingen die ze genomen heeft waardoor haar leven zo ontspoorde, dan vind je dat zo erg dat je wenst dat je erbij had kunnen zijn om haar daarvan te behoeden.
 

9) "Everything I Never Told You" van Celeste Ng

Op één dag uitgelezen! Het eerste hoofdstuk doet me denken aan "The Lovely Bones" van Alice Sebold; de personages, locatie, tijdsgeest, ... Maar dit is een gezin met geheimen, waarbij niemand elkaar echt helemaal kent. Dit boek toont de keerzijde van de medaille van onvoorwaardelijke liefde, de verwachtingen die we hebben in het leven, en onze wens om de dromen van onze dierbaren te vervullen. De keuzes die we maken in de manier waarop we willen leven, en hoe we onze prioriteiten stellen in onze wensen en behoeften. De fouten die we maken doordat we denken te weten wat goed is voor de andere, en verkeerde veronderstellingen die we maken uit liefde en ons ironisch genoeg distantiëren van elkaar. Het is een tragisch boek zonder een echt happy end, want wat er in het begin gebeurt, kan niet meer worden verholpen. Het einde gaat gewoon over mensen die de eerste stap zetten naar de voortzetting van hun leven op de beste manier dat ze kunnen.


8) "Penhaligon's Attic" van Terri Nixon

Het verhaal speelt zich net als haar vorige Oaklands Manor trilogie af in het begin van de 20e eeuw, en de manier waarop Terri het vertelt, overtreft alles wat ze tot nu toe geschreven heeft. Het is een prachtig verhaal over familiebanden, over je eigen identiteit en hoe dit bepaald wordt door waar je vandaan komt. De personages zijn even innemend als Oaklands Lizzy, Evie en Kitty, maar het verhaal van Anna, Mairead, Freya en Matthew vind ik persoonlijk net iets minder intrigerend. Maar dat is slechts een kwestie van smaak. Dat neemt niet weg dat ik zeker uitkijk naar het volgende deel in deze saga, om te ontdekken wat deze mensen nog meer gaat overkomen. 


7) "End of Watch" van Stephen King

Het laatste deel van de Bill Hodges trilogie is meer een direct vervolg op "Mr Mercedes" dan op "Finders Keepers". En ik ben eigenlijk een beetje ontgoocheld. Ik verwachtte een typische Stephen King van een hoger paranormaal niveau. En ja, er gebeuren wel onverklaarbare dingen, die inderdaad ook nooit worden verklaard en die er gewoon voor zorgen dat het verhaal komt te bestaan. Stephen King speelt wat met de chronologie van zijn verhaal, komt opeens met een flashback op de proppen die uitlegt hoe de dingen precies zo zijn gekomen, maar ze overtuigen me niet echt en zit nog steeds met heel veel hoe-vragen. De personages zijn gelukkig nog heel sympathiek en zorgen er voor dat je tenminste blijft lezen.


6) "Freedom of the Mask" van Robert McCammon

Deel zes in de reeks over probleemoplosser Matthew Corbett is de culminatie van alle voorgaande verhalen, die hier allemaal met elkaar verweven worden. Ik heb lang gedacht dat alle boeken gewoon op zichzelf staande verhalen waren met hetzelfde personage in de hoofdrol, maar dit is niet langer het geval. En het beste is: het verhaal is nog niet gedaan! 


5) "The Providence Rider" van Robert McCammon

Deel vier in de reeks over probleemoplosser Matthew Corbett bestaat nog wel op zichzelf, en het is er eentje waar ik veel plezier aan beleefde. McCammon weeft een goede combinatie van mysterie en humor. Ondanks zijn ervaring komt het hoofdpersonage af en toe toch nog wat naïef over. Oké, hij is nog jong, maar je zou denken dat hij toch wel wat slimmer zou zijn. Gelukkig zet hij de nieuwe situatie snel naar zijn hand. En op het einde beseft hij zelf dat hij niet meer dezelfde man is als vroeger.


4) "Een Klein Leven" van Hanya Yanagihara

Het boek waardoor ik mijn geliefde Nele leerde kennen! Een boek over vriendschap, hoe mensen elkaar toevallig vinden en dan ook door één of andere natuurkracht steeds bij elkaar blijven en naar elkaar terugkeren wat er ook gebeurt, en over verlies in al z’n vormen. Niet volledig herkenbaar, want de personages zijn allemaal getalenteerd, knap, succesvol en rijk. Geen "simpele" mensen maar eerder "high society", met niemand die een gewoon huishouden te runnen heeft, of een gewoon baantje van 8 tot 4 om de rekeningen te kunnen betalen. Maar dat doet natuurlijk niets af aan de miserie waarmee ze geconfronteerd worden; wat dat betreft is iedereen gelijk, niemand ontsnapt aan misbruik, ziektes of ongelukken, ongeacht hoe rijk, knap en getalenteerd je bent.


3) "Passenger" van Alexandra Bracken

De mooiste boekomslag die ik in lange tijd gezien heb. Wat ik dacht wat een tijdreizend avonturenverhaal ging zijn in de stijl van het oude computerspel "Lost in Time" van Coktel Vision (1993) bleek het iets compleet anders te zijn, meer in de sfeer van die oude TV-reeks "Sliders" maar dan met tijdreizen in plaats van parallelle dimensies. Hoe dan ook, het is een geweldig boek. Is het Fantasy? Science-fiction? Historisch? Een beetje van allemaal? Het is in ieder geval Avontuur, en ik kijk al uit naar het vervolg!2) "The Secret History of Twin Peaks" van Mark Frost

Metafictie! Ik hou er echt van. Een fictief dossier samengesteld door een mysterieuze archivaris, teruggevonden door de FBI en nagekeken door een agente die in de kantlijnen aantekeningen schreef. Dit dossier behandelt de geschiedenis van het stadje Twin Peaks, de belangrijkste families, een paar van de gebeurtenissen uit de TV-serie en daarnaast is het ook een samenvatting van het onderzoek naar UFO’s. Het dossier bestaat uit officiële briefwisseling, formulieren en rapporten, krantenknipsels, transcripties van gesprekken, etc. Eerst vond ik het wat clichématig om dit allemaal opnieuw op te rakelen nadat het thema buitenaardse wezens al decennia lang werd uitgemolken, maar ik ging er al snel volledig in op en ik merkte bij mezelf hoe vaak ik overtuigd werd dat bepaalde gebeurtenissen ook écht plaats hadden gevonden, zo realistisch is het boek samengesteld.

1) "A Feast for Crows" van George R.R. Martin

De winnaar in mijn lijst, omwille van de enorm gedetailleerde wereld die volledig tot leven komt. Een zeer boeiende leeservaring, en het is verbazingwekkend hoe zo'n uitgebreid verhaal met zoveel personages geen moment verveelt. Het is wel makkelijker om te lezen nadat je de TV-reeks hebt gezien. Het helpt immers om alle namen te onthouden wanneer je er een duidelijk gezicht op kunt plakken. Maar op deze manier worden de verschillen tussen de twee media ook wel snel duidelijk. Het verbaasde me ook dat dit boek slechts de helft is van wat we in seizoen vijf van de TV-reeks konden zien. De andere helft wordt beschreven in "A Dance of Dragons". Die staat dus ook nog op mijn lijst!

1 opmerking:

  1. Mooie top! Heel wat zware (qua inhoud) kanjers bij. En enkele die ik niet ken dus bedanlt voor de tips.

    BeantwoordenVerwijderen