10.
"Noah Barleywater gaat ervandoor" van John Boyne
was een zalige start van april. Een sprookje dat jeugdsentiment
oproept. Even wennen aan alle pratende dieren en voorwerpen, maar al
snel zit je in de verhalen die verteld worden en ben je klaar om
aangenaam verrast te worden.
9.
"The Creeping Shadow" van Jonathan Stroud (de eerste Jonathan in deze lijst) is het vierde boek in de reeks over Lockwood & Co. en misschien wel het beste van de reeks. Het is een geweldig fantasy-avontuur waarbij ik constant vergeet dat de personages eigenlijk tieners zijn. Het is geen kinderlijk verhaal, maar heel spannend, grappig en entertainend.
8.
"Nummer 11" van Jonathan Coe is een pareltje van de tweede Jonathan in deze lijst. Het nummer 11 komt in elk hoofdstuk in een andere vorm terug, en de verhaallijn schuift ook mee met nieuw geïntroduceerde personages. Op het einde komt alles uiteraard samen, en wordt het eerlijk gezegd ook een beetje raar, maar het is magistraal geschreven en een echte aanrader.
7.
"De Zoon van de Verhalenverteller" van Pierre Jarawan is een kleurrijke roman over een jongen op zoek naar zijn vader. Een verhaal over verhalen vertellen, over obsessies, verlies, liefde, en dit allemaal tegen de achtergrond van de oorlogen in Libanon.
6.
"De Kolibrie" van Sandro Veronesi is een boeiend en fris verhaal over het échte leven, een puzzel verspreid doorheen de decennia die je zelf aan elkaar moet lijmen (benieuwd hoe je het verhaal ervaart als je alle hoofdstukken chronologisch zou lezen), gebruik makend van verschillende vertelmanieren zoals brieven, telefoongesprekken, e-mails en tekstberichten, over relaties tussen mensen en over schuldgevoelens.
5.
Een perfect boek om de maand april mee af te sluiten was eentje van de derde en laatste Jonathan in deze lijst, "Extremely Loud & Incredibly Close" van Jonathan Safran Foer. Het verhaal van Oskar, die na de dood van zijn vader bij 9/11 een sleutel tussen zijn spullen vind en dan op zoek gaat naar het slot. Tegelijkertijd lezen we brieven van zijn grootvader, een verslag van zijn grootmoeder, en allerlei foto's die hij tijdens zijn zoektocht heeft gemaakt.
4.
"Vissen op zalm in Jemen" van Paul Torday was het eerste boek van augustus. Een verhaal dat als waargebeurd wordt voorgesteld aan de hand van e-mails, dagboekfragmenten, verhoorverslagen etc. Een geweldig en heel toegankelijk boek over hoop, vertrouwen, liefde, geloof, principes, vissen en zand.
3.
"Devoted" van Dean Koontz brengt zijn klassiekers terug! Het is een verhaal met een gekke wetenschapper die slachtoffer wordt van zijn mislukte experimenten, een kind met een beperking maar ook een hoge intelligentie die alle tegenstand overwint, een dame in nood die haar ridder op een wit paard, met militaire achtergrond, ontmoet, en honden. Veel honden.
2.
Het beste boek in januari was wel "The Storied Life of A.J. Fikry" van Gabrielle Zevin. Een echte revelatie, geen idee waarom ik het boek zo lang heb laten liggen. Als je van boeken houdt, dan moet je dit exemplaar zeker lezen. Het is een lief verhaal over de eigenaar van een boekenwinkel wiens leven drastisch verandert.
1.
"The Midnight Library" van Matt Haig kwam in september rechtstreeks in mijn top tien van 2020. Een feel-good boek over tweede kansen, over de vraag of het gras echt wel groener is aan de andere kant en wat de werkelijke betekenis is van het perfecte leven.