donderdag 2 april 2020

Review "Noah Barleywater gaat ervandoor" - John Boyne

* * * * *
John Boyne is de meest veelzijdige auteur die ik ken. Hij schrijft veel jeugdverhalen, maar ook historische romans als "De Scheepsjongen" en literatuur als "Het Winterpaleis". Hij verrast me elke keer weer. Met "Noah Barleywater gaat er vandoor", gevonden op de tweedehands boekenverkoop van de bibliotheek in Riemst, vertelt hij een hedendaags sprookje, met 'levende' bomen en pratende teckels en ezels.

Het is een heel aparte leeservaring, die mij deed denken aan een combinatie van "Alice in Wonderland" en "Het Oneindige Verhaal". Het zit vol vreemde personages en wezens, alledaagse gebruiksvoorwerpen die tot leven komen.

Achtjarige Noah Barleywater verlaat 's morgens zijn huis voor een reden die we gaandeweg nog ontdekken. Hij komt terecht in een oude speelgoedwinkel met alleen houten speelgoed. De eigenaar vertelt hem over een verzameling marionetten die zijn vader gemaakt heeft en een speciale betekenis voor hem hebben. Als wederdienst voor die verhalen vertelt Noah over zijn moeder.

Uiteindelijk levert dit een prachtig verhaal op dat zoveel meer is dan een jeugdboek. Het geeft ons een onverwachte verrassing die jeugdsentiment oproept. Boyne heeft dit heel mooi gedaan, en het zijn dit soort dingen waarom hij een favoriet schrijver van me blijft. Als je zin hebt om geƫmotioneerd te worden door een kort feel-good verhaal, dan moet je dit boek zeker ter hand nemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten