zondag 17 mei 2020

Review "The Empty Grave" - Jonathan Stroud

* * * *
Het laatste deel in de serie over Lockwood & Co. van Jonathan Stroud, "The Empty Grave", begon ik met een bang hart te lezen. Er zweefde en donker waas over de intro, alsof het verhaal niet goed zou eindigen. Lucy vertelt grimmiger over haar avonturen, met een zwaar hart, en refereert bij de start van het boek naar gebeurtenissen waarvan zij de enige overlevende is. Haar gesprekken met Lockwood zijn ook zwartgalliger, vooral de scène bij zijn familiegraf is aangrijpend en geeft je als lezer een slecht gevoel over de uitkomst van het verhaal.

Als afsluiter van de reeks is dit deel toch niet zo goed als het vorige, waar de verwachtingen voor de finale toch heel groot waren. Het is nog steeds grappig en spannend om te lezen, en de pratende schedel die sinds het tweede boek, "The Whispering Skull", de vaste kompaan van Lucy is, speelt zijn belangrijkste rol ooit.

Het verhaal ligt volledig in het verlengde van "The Creeping Shadow" en het is tof om te lezen hoe het team dieper graaft naar antwoorden. Maar de uitwerking ervan en ook de actiescènes zijn niet zo vloeiend als in het vorige boek. Het is wel een degelijk einde voor de serie. Ik zal het team missen maar mij ook een heldere toekomst voor hen inbeelden.

Jonathan Stroud heeft vorige week de eerste versie van een nieuw boek ingediend bij zijn uitgever, "The Outlaws Scarlett and Browne", een nieuwe serie die zich afspeelt in een fictief Engeland, met vermoedelijk een combinatie van het Amerikaanse Wilde Westen en monsters.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten