dinsdag 26 oktober 2021

Recensie "Odd Interlude" ("Het Motel") - Dean Koontz

* * * *
"Odd Interlude" van Dean Koontz werd oorspronkelijk uitgebracht in drie aparte delen als e-book. Later werden ze gebundeld als paperback. Het verhaal is een tussendoortje dat zich afspeelt tussen "Odd Hours" en "Odd Apocalypse". Odd en Annamaria stappen even op een zijspoor.

Hoewel het een kort verhaal is, is het toch geweldig. Het is een favoriet thema van Koontz: een gekke dokter met een mislukt experiment. Eigenlijk zie ik niet in waarom dit niet meteen als een echt onderdeel van de hele serie werd opgenomen. Voor mij is dit boek vijf, niet 4.5.

Nadat ze Magic Beach verlaten, wordt Odd aangetrokken door een licht in de verte: een motel bij een klein dorp, Harmony Corner. Hij MOET er naartoe, overtuigd dat ook hier weer een heleboel levens in gevaar zijn.

Het grote verschil met de andere boeken over Odd Thomas is dat Odd dit verhaal in de tegenwoordige tijd vertelt. Het is geen verslag achteraf, maar we maken alles mee op het moment dat hij het zelf meemaakt. Daarnaast krijgt ook een tweede personage de kans om een stuk van het verhaal vanuit haar perspectief in ik-vorm te vertellen.

Wat "Odd Interlude" zo speciaal maakt voor de fans van Dean Koontz, is dat Harmony Corner heel dicht in de buurt ligt van een ander stadje en militair domein, namelijk Moonlight Bay en Fort Wyvern,  bekend van de boeken "Vrees Niets" en "Grijp de nacht" over hoofdpersonage Christopher Snow. Twee boeken die Koontz eind jaren '90 uitbracht en waarvan ooit een derde deel beloofd werd, dat er spijtig genoeg nooit is gekomen. "Vrees Niets" verwees ook naar gebeurtenissen uit een andere Koontz-klassieker, "Het Franciscus Komplot" (ja, in die tijd schreef je 'complot' nog met een k...), lang voordat "Devoted" hetzelfde deed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten