donderdag 1 juli 2021

Recensie "Nameless - Season Two" - Dean Koontz

* * * *
Onverwachts kwam Dean Koontz met een tweede seizoen van zijn ebookreeks "Nameless" van november 2019. De reeks bestaat opnieuw uit zes delen en volgen de naamloze huurmoordenaar wiens geheugen werd gewist door zijn makers maar nu geplaagd wordt door visioenen uit verleden en toekomst.


In het eerste deel, "The Lost Soul of the City", wordt hij gekoppeld aan plaatselijke kracht Jimmy Freeman. De hoofdstukken, allemaal geschreven in tegenwoordige tijd, wisselen af tussen hen en twee teams van slechteriken: de twee bazen, en de twee lijfwachten. Nameless gaat bijna op een vaderlijke manier om met zijn tijdelijke partner. Dit eerste deel maakt duidelijk dat hij aan de goede kant staat, met een voorafschaduwing van een globaal "gevecht" tussen goed en kwaad. Dit deel heeft een ironisch grappige plotwending, en een cliffhanger die vooruitblikt naar een tegenstander die Nameless nog zal tegenkomen.


Het tweede deel "Gentle is the Angel of Death", heeft een slechterik die met zijn totalitaire bio-ethiek veel gelijkenissen vertoont met Preston Maddoc uit "One Door Away From Heaven": hij zorgt voor een "medisch falen" bij patiënten met een fysieke of mentale beperking, in sommige gevallen zelfs als ze maar iets heel kleins hebben of in zijn ogen gewoon lelijk zijn. Het toffe aan dit verhaal is dat Nameless ten aanval gaat op een manier waarop ook Junior Cain wordt geterroriseerd door Vanadium in "From the corner of His Eye".


In het derde deel, "Kaleidoscope", verandert alles. Nameless krijgt uitgebreidere visioenen van de ramp die staat te gebeuren. Hij verandert hierdoor bijna in Odd Thomas. Er zijn ook wat gelijkenissen met Slim MacKenzie in "Twilight Eyes", vooral wat betreft het symbool dat Nameless telkens opnieuw ziet verschijnen. In de eerste helft van dit hoofdstuk is Nameless niet op missie, maar spendeert hij enkele dagen vrije tijd in een motel. Hij waarschuwt de eigenaars voor wat hij heeft gezien, en doet voor het eerst iets wat hem niet werd opgedragen door zijn opdrachtgevers. Dan gaat hij op zijn volgende missie: het opdoeken van een groep broodfokkers. Koontz's jarenlange liefde voor honden, zoals in "The Darkest Evening of the Year", komt hier weer fel naar boven. 
 

In deel vier, "Light has weight, but darkness does not", reageert Nameless op eigen houtje op een visioen dat hij heeft van een moeder en dochter die een noodlottig einde tegemoet gaan indien hij het kwade laat zegevieren. Evie en Asteria zijn op de vlucht van een cultleider die hen tot zijn twee nieuwe vrouwen wil maken. Samen met twee andere leden komt hij achter hen aan. Dit is geen officiële missie voor Nameless, maar de opruimploeg komt toch zodra hij hen laat weten wat er gebeurd is. Nameless heeft een vreemd gevoel bij de moeder en dochter, alsof ze symbool staan voor iets uit zijn verleden dat hij heeft laten wissen.


In deel vijf, "Corkscrew", beginnen de herhalingen wat vervelend te worden. In elk deel apart vertelt Koontz waarom Nameless regelmatig grote fooien geeft, hoe hij deze job al twee jaar lang uitvoert maar dat zijn herinneringen van voor die periode werden gewist, en hoe de wereld stilletjesaan naar de verdoemenis gaat door een groepering die een triskelion als logo gebruikt. In dit deel komt de werkelijkheid van die groepering echt naar voren en wordt Nameless ingelicht over hoe ver de leden al doorgedrongen zijn in de officiële instanties van het land, na een terroristische aanslag op een brug die bij Nameless herinneringen losmaakt aan een gelijkaardige aanslag waar hij zelf het slachtoffer was. De hints naar zijn verleden stapelen zich op.
 

In het laatste deel, "Zero In", realiseert Nameless zich dat zijn acties in het vorige deel niet veel effect hebben op de toekomstige ramp en besluit hij de grove middelen in te zetten. We gaan naar het hart van zijn organisatie, en dat leidt ons naar de volledige onthulling van zijn verleden en heden en de conclusie van deze twee seizoenen, twaalf hoofdstukken in totaal van de ebook-reeks "Nameless". Dit groot verhaal is in essentie een thriller maar met veel gelijkenissen met de reeks "Odd Thomas". Het grootste thema in deze reeks is de betekenis van gerechtigheid en waarheid, en of die twee hetzelfde zijn of niet. Ik ben benieuwd of dit verhaal exclusief als ebook zal blijven, of dat we net als met "Odd Interlude" ooit een paperback mogen verwachten.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten