dinsdag 22 juni 2021

Review "Vernon God Little" - DBC Pierre

* * * *

"Vernon God Little" van DBC Pierre is het eerste Engelstalige boek dat in de boekenruilkast van Literaliefde werd achtergelaten. Ik moest hem dus wel lezen!

Al bij de eerste pagina's had ik het gevoel dat dit qua taalgebruik en stijl wel heel erg op "The Catcher in the Rye" lijkt. Hoofdpersonage is de vijftienjarige Vernon Little die zijn verhaal vol vloekwoorden in eerstepersoon rechtstreeks aan de lezer vertelt, in tegenwoordige tijd ook nog, dus op het moment zelf wanneer alles gebeurt. Hij loopt niet weg van een internaat in New York, maar zit in het politiekantoor van Martirio, een klein dorp in de Amerikaanse staat Texas, omwille van een gebeurtenis op zijn school waarvan je de details pas veel later in het verhaal verneemt.

DBC Pierre (de echte naam van deze Australiër is trouwens Peter Finlay) heeft met dit boek in 2003 de Man Booker Prize gewonnen, en het verhaal werd ook bewerkt als een toneelstuk, met Colin Morgan - bekend van de TV-serie "Merlin" - in de hoofdrol.

Maar hoe zit het met het boek? Vernon wordt opgepakt als medeplichtige aan de feiten die zijn kameraad Jesus Navarro niet heeft overleefd. Als Dimitri Verhulst een Amerikaans boek zou schrijven, zou het hier fel op lijken, vol pessimisme en cynisme, met een vleug Jack Kerouac erbij.

Het boek is heel Amerikaans, tegen het karikaturale aan. Het verschil met "The Catcher in the Rye" is dat er veel meer personages zijn. Aan het einde van het boek wist ik nog steeds niet hoeveel vriendinnen Vernons moeder precies heeft; ze praten allemaal door elkaar. Er zitten ook wat gaten in de manier waarop de politie te werk gaat in het onderzoek. En de relatie tussen Vernons moeder en een journalist die naam wil maken, is op z'n minst ook heel bizar te noemen.

Maar hou zeker vol bij het lezen, want de tweede helft grijp je bij je nekvel en sleurt je mee naar het einde. Hier pas zie je de structuur van het verhaal, en komt de vertelstem van Vernon pas echt goed naar boven, hoewel je nog steeds met een paar vragen zal blijven zitten.

Wil je dit boek lezen? Kom dan snel een kijkje nemen in onze boekenruilkast, misschien staat hij er nog!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten