"Orakel" van Thomas Olde Heuvelt is een terugkeer naar "Hex" na zijn te groots opgevat "Echo". Het is een bovennatuurlijke thriller die zijn liefde voor Stephen King opnieuw duidelijk maakt, in een verhaal dat zich dicht bij huis afspeelt. Een klein dipje tegen het einde aan, waar de actie overheerst, maar gelukkig met een minder chaotische climax.
"Hersenschimmen" van J. Bernlef is een kort maar tot nu toe wel het beste verhaal dat ik in 2021 gelezen heb. Een subliem verhaal vertelt vanuit het perspectief van een langzaam dementerende man. Schrijnend om te zien hoe herinneringen eerst door elkaar lopen om dan volledig te verdwijnen.
"Alleen op de wereld" van Hector Malot is de bijna als de Franse versie van Oliver Twist te beschouwen. Het leven van de achtjarige Remi wordt overhoop gegooid wanneer zijn pleegvader hem verkoopt aan een rondreizende muzikant. Daarna valt hij van de ene tegenslag in de andere. Malot kiest bij elke plotwending voor het worst case scenario. Een prachtig, simpel verteld verhaal over familie en vriendschap.
"De Oorlog der Werelden" van H.G. Wells, oftewel "War of the Worlds", is niet zo goed als zijn "The Time Machine" maar geeft wel zin om de verfilming door Steven Spielberg opnieuw te bekijken. Gepubliceerd in 1898 is er toch veel herkenning met de maatschappij van vandaag.
En naast bovenstaande boeken heb ik deze maand ook "The Guide to Classic Graphic Adventures" uitgelezen, een compendium van de meeste avonturenspellen van ca. 1980 tot 2011, samengesteld door Kurt Kalata, waar ik een goede elf maanden over gedaan heb door de artikels als tussendoortje te lezen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten