"Orakel" van Thomas Olde Heuvelt is fantastisch. Ik voelde me opnieuw een tiener die de paranormaal getinte boeken van Dean Koontz en Stephen King voor het eerst leest.
Dat Olde Heuvelt kan schrijven, bewees hij al met "Hex". Daarna kwam "Echo", een verhaal dat iets te groots was opgevat maar best nog heel spannend was. Het overdadige Engels stoorde wel wat.
"Orakel" is een terugkeer naar wat "Hex" zo geweldig maakte: een bovennatuurlijk verhaal op Nederlandse bodem met personages die we allemaal zouden kunnen kennen in onze familie of vriendenkring. Het is een boek dat ik zelf graag geschreven zou willen hebben (misschien was de kans om uitgegeven te worden dan ook groter...)
Op een ochtend in december verschijnt in de duinen een 18e eeuws schip, de Orakel. Luca Wolf en zijn vriendinnetje Emma Reich zijn de eersten die het zien opdoemen uit de mist. Ze wandelen rond het schip en merken een openstaand luik. Emma is nieuwsgierig en neemt een kijkje. Ze verdwijnt in het binnenste van het schip. Ze komt niet meer terug. De komende uren duiken er nog meer mensen op. Ook de politie komt kijken. In totaal verdwijnen er 11 mensen.
Olde Heuvelt toont wederom zijn liefde voor Stephen King; de slechte en
goede krachten in dit boek zijn te vergelijken met Pennywise en Maturin
in "HET". Pennywise de clown zegt dat iedereen drijft daarbeneden; de kwade kracht in "Orakel" zegt dat iedereen zinkt. Een personage maakt zelfs een verwijzing naar een killer clown.
"Orakel" is een samenzweringsverhaal waarin niemand te vertrouwen is, maar waar de samenzweerders zelf ook geen vat hebben op wat ze willen verbergen. Hierdoor zijn er ook wat mindere scènes. Omwille van de chaotische actie en detailbeschrijvingen van welk personage op welke manier beweegt, onthoud je zo goed als niets van de stukken op de vliegbasis en in de helikopter.
De climax is geweldig filmisch. Hier gebeurt ook heel veel maar het is gelukkig minder chaotisch. Het einde is wat dubbel. De epiloog zal vooral extra vragen oproepen bij mensen die "Hex" niet gelezen hebben. Zelfs als je het lang geleden gelezen hebt, is het wat vaag.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten