zondag 8 december 2019

Review "Zonder Liefde" - Stefan Brijs

* * * * *
"Zonder Liefde" is het tweede boek van Stefan Brijs dat ik lees. Na "De Engelenmaker" is dit een simpel verhaal, zonder ingenieus plot. Maar dat hoeft ook niet, wanneer de personages het verhaal uitmaken. Ik moet toegeven dat ik er eerst niet veel in zag, ook al was het niet echt slecht, maar gaandeweg kwam ik volledig in het verhaal.

Na een onverwachte scheiding gaat Paul opnieuw op zoek naar de liefde. Zo probeert hij het verschil te zoeken tussen lust, begeerte, verlangen, en gewone vriendschappen tussen mannen en vrouwen. Zo leert hij in het eerste hoofdstuk Ava kennen, over wie hij regelmatig fantaseert maar bij wie hij al snel in de friend zone terecht komt. Ava is op zoek naar passie, terwijl Paul meer naar gedeelde interesses kijkt, liefst op een hoog intellectueel en cultureel niveau.

Hij beschermt zichzelf door niet toe te geven dat hij verliefd is op Ava, plaatst een contactadvertentie en heeft een paar afspraakjes. De kandidates voldoen niet aan zijn verwachtingen, maar zijn nood aan fysiek contact houdt hen aan het lijntje, wat natuurlijk slecht afloopt. Paul is heel bang hoe de wereld hem ziet, hij durft niet eerlijk te zijn uit schrik anderen te kwetsen, maar heeft niet door dat dit hem net onsympathiek maakt. Uiteindelijk is hij een man die niet wil dat de geschiedenis en de ellende met zijn ex zich herhaalt, die wil vermijden dezelfde fouten te maken, maar daardoor net nieuwe fouten maakt en iedereen van zich afstoot.

Dit is inderdaad een boek zonder liefde, maar vol met alle andere zaken die vaak verkeerdelijk als liefde worden beschouwd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten