
10. "The Institute" - Stephen King is een meeslepend boek waarin ik me volledig kon verliezen. Over de vraag: heiligt het doel de middelen? Is het waard een paar mensenlevens op te offeren om er een heleboel mee te redden? Maar kun je ook zeker zijn dat die offers het gewenste resultaat zouden hebben?

9. "All Our Wrong Todays" - Elan Mastai leest als "De Avonturen van Brian Greene".Het hoofdpersonage vertelt rechtstreeks aan de lezer een (in zijn ogen) waargebeurd verhaal over tijdreizen en teleportatie. We krijgen bijna een essay in non-fictie stijl over de wetenschappelijke kant.
8. "Zonder Liefde" - Stefan Brijs is niet zo slecht als de reviews in kranten en tijdschriften schrijven. Zoek je een persoonlijk verhaal over een zoektocht naar liefde in een doolhof van lust, verlangen, begeerte en vriendschap, dan is dit het boek voor jou.

7. "Eleanor Oliphant is completely fine" - Gail Honeyman past niet thuis bij de young adults. Het hoofdpersonage is 31, en er is meer aan de hand dan prille jeugdliefdes. Een liefdesverhaal is het ook niet, ook al is Eleanor heel hard op zoek naar haar droomprins. Ze is misschien te beschrijven als de vrouwelijke versie van Don Tillman, het hoofdpersonage uit de “Rosie”-boeken van Graeme Simsion. Maar ook dat dekt de lading niet. Ze heeft wat elementen van Miranda Hart, en humor is een groot deel van het boek, maar zo ook tragedie.
6. "Bridge of Clay" - Markus Zusak kreeg van mij 5 sterren en een toenmalige eerste plaats in mijn top tien van 2019, maar is toch moeten zakken naar deze vijfde plaats, omdat grote stukken van het verhaal toch net te zweverig waren om stevig op een podium te kunnen staan.

5. "De Goede Zoon" - Rob van Essen heeft me aangenaam verrast. Een intrigerend levensverhaal ingepakt in een semi-science-fiction setting met thema's als identiteit, de dood, seks, en de waarde van kunst.



