zaterdag 27 juli 2019

Boeken verslonden in juli



Het was nog eens tijd voor non-fictie. Ooit gekocht op de boekenverkoop van de Genkse bibliotheek, waarschijnlijk gewoon omdat het één van de weinige Engelstalige boeken in het aanbod was, heb ik het lang uitgesteld om "The God Delusion" van Richard Dawkins te lezen. Ik verwachtte een zwaar en respectloos relaas dat traag zou lezen. Vorig jaar lazen we toevallig een kortverhaal tijdens de les Literaire Creatie, met Dawkins als hoofdpersonage die uiteindelijk toch God ontmoet. Ik nam dat als teken dat er heel veel kritiek op zijn werk moest bestaan. Toevallig ontdekte ik ook dat Richard Dawkins de man is die op social media vaak naast de actrice Emma Watson wordt afgebeeld, omdat hun gezichten zo fel op elkaar gelijken. Het boek op zich vond ik verrassend luchtig, best grappig met momenten, totaal niet prekerig (of anti-prekerig misschien in dit geval) met een paar goede punten en verbazingwekkende anekdotes. Zo heeft hij het ook over een verhaal dat Steven Spielberg wil verfilmen, de ontvoering van Edgardo Mortara. Het laatste hoofdstuk viel wat tegen en hoefde voor mij er niet bij te zijn. Daar heeft hij het opeens over kwantumfysica, en de materie van realiteit. Wat ook soms stoorde in de rest van het boek, was hoe hij het vaak over zichzelf heeft, zijn persoonlijke ervaringen en discussies met allerhande personen, en wat andere mensen over hem hebben gezegd of geschreven. Het neemt de focus weg van de boodschap die hij eigenlijk wil brengen. Uiteindelijk is het een degelijk boek dat je aan het denken zet, en dat misschien zelfs kan helpen zelf een mening te vormen over het onderwerp.


Enkele weken geleden kregen we een mail van de Genkse bibliotheek met de nieuwe agenda van de leesclub. Samen met Nele heb ik me voor drie bijeenkomsten ingeschreven, vooral omdat we het tof vinden om samen hetzelfde boek te lezen, maar ook om er achteraf over te praten. Dat is dan ook de manier waarop wij elkaar ontmoet hebben! Het eerste boek dat gepland staat voor 14 september, is "Normale Mensen" van Sally Rooney. Misschien heeft ze de titel gekozen omdat ze duidelijk wou maken dat de hoofdpersonages ook normale mensen zijn, ondanks dat ze dat van zichzelf niet geloven. Nu, eerlijk gezegd geloof ik dat ook niet, maar dat is slechts mijn perspectief gebaseerd op mijn eigen ervaringen. Het is een verhaal over een jongen en een meisje die wel een heel felle aan/uit-relatie hebben. Ze praten de hele tijd langs elkaar heen, durven niet eerlijk te communiceren, en uiteindelijk léven ze ook langs elkaar: soms zijn ze samen, de meeste tijd eigenlijk niet. Ik vind er niet veel speciaals aan, het is eerder een tragisch verhaal, en telkens als je denkt dat ze eindelijk samen gaan eindigen, zegt iemand wel iets dat hen weer uit elkaar drijft. Ze zijn overtuigd dat de ander beter kan krijgen, of dat ze van de maatschappij niet samen horen, hoewel er in mijn ogen geen reden zou zijn waarom niet. Maar die onzekerheid over hun relatie houdt hen in ieder geval niet tegen seks te hebben wanneer ze maar kunnen, hoewel ze tegen het einde aan zich toch ook schuldig genoeg voelen om daar niet mee door te zetten. Het boek heeft geen echt einde, en ze gaan waarschijnlijk de rest van hun leven op deze manier verder: eventjes bij elkaar, dan weer van elkaar weg. Het boek speelt zich af in Ierland, een beetje in Dublin, maar het is niet erg herkenbaar want Rooney spendeert niet veel tijd aan beschrijvingen. Het is slechts 250 pagina's lang, en leest heel snel (3 dagen bij mij). Maar er blijft niet veel van hangen.

Het eerste boek van repertoirestudie van de les Literaire Creatie is "Een Ongewoon Huwelijk" van Tayari Jones. De Nederlandse titel is al meteen gewijzigd. Misschien omdat de originele titel, "Een Amerikaans Huwelijk" teveel lezers zou weren? Het boek bestaat uit drie delen. Elk deel bestaat uit verschillende hoofdstukken, telkens afwisselend perspectief van de verschillende personages. We maken kennis met Roy, die ons vertelt over zijn huwelijk met Celestial. Daarna gaat Celestial verder, maar een groot deel van haar hoofdstuk bestaat uit briefwisseling tussen Roy en haarzelf, en uiteindelijk ook nog haar vader en hun advocaat. Dan start deel twee, waarin hun gezamenlijke vriend Andre het woord neemt, gevolgd door de twee anderen. Het ontspoort in het klassieke "Pearl Harbor" verhaal: vrouw wiens man er niet meer is, begint relatie met andere man, tot plots de eerste man terug opduikt. Ja, wat doe je dan? Het is een verhaal waarbij geen enkel einde goed is, want in elk scenario heb je wel een verliezer. Het verhaal is daardoor intrigerend, veel volwassener dan "Normale Mensen". Er komt heel veel voedsel en drank in. Het staat boordevol kleuren. En vooral veel materiaalsoorten, volgens mij een verwijzing naar de verschillende jubilea die je in een huwelijk kunt vieren. Voor de rest vond ik er niet al te veel patronen in terug, dus ik kijk weer uit naar de klassikale bespreking, hoewel die nog een heel eind in de toekomst ligt (na de herfstvakantie geloof ik).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten