10. Het Beleg van Macindaw (De Grijze Jager 6) - John Flanagan
Dit zesde deel, Het Beleg van Macindaw, is een direct vervolg op deel 5. De Grijze Jager blijft een combinatie van avontuur, humor en ook een beetje romantiek. Je krijgt er zin door om zelf pijl en boog op te rapen. Flanagan verplaatst zich als verteller contant van het ene personage naar het andere, en laat dus alle kanten van het verhaal zien; ook al zijn het soms maar korte paragrafen. Fans van Wills mentor Halt blijven deze keer wel op hun honger zitten...
9. Once Upon A River - Diane Setterfield
Er was eens een rivier van Diane Setterfield is één groot verhaal, maar ook een verzameling kleine verhalen die alle personages met elkaar verbindt. Want verhalen vertellen, dat doen ze graag in de Victoriaanse herberg The Swan, ergens aan de oevers van de Thames ten westen van Oxford. En vaak beginnen die verhalen een eigen leven te leiden.
8. Stella Maris - Cormac McCarthy
Met een bang hartje nam ik Stella Maris van Cormac McCarthy ter hand. Het vorige boek, The Passenger, was een zware dobber om te verwerken, en ik ben nog steeds geen honderd procent zeker waar het verhaal over gaat. Maar kijk eens aan, wat een verrassing! Stella Maris is in mijn ogen stukken beter dan The Passenger! Het boek bestaat puur uit dialogen: Alicia in gesprek met haar therapeut. In tegenstelling tot The Passenger vond ik het deze keer echt spijtig toen het boek uit was. Ik had best nog langer naar Alicia en haar dokter kunnen luisteren.
7. Ik heb een paar vragen voor je - Rebecca Makai
Bodie Kane heeft een true crime podcast. Vijfentwintig jaar later keert ze terug naar de kostschool van haar tienerjaren om daar zelf les te geven. Haar leerlingen krijgen de opdracht zelf een podcast te maken. Eentje kiest als onderwerp de moord op Thalia Keith, waarmee Bodie een kamer deelde. Klusjesman Omar werd toen als schuldige veroordeeld, maar Bodie heeft altijd gedacht dat muziekleerkracht Denny Bloch er voor iets tussen zat. Zo start Ik heb een paar vragen voor je van Rebecca Makkai.
6. Je bent prachtig - Ann Napolitano
Je bent prachtig is sowieso een mooi en makkelijk boek om te lezen, zonder onnodig ingewikkeld te worden, met een simpele verhaallijn en duidelijke, menselijke personages die je perfect in het echte leven ook zou kunnen kennen. Iets traditioneler qua stijl en structuur dan Lieve Edward. Het is een herkenbaar verhaal over romantische liefde en familieliefde; in dit geval zusterliefde. Over verschillende persoonlijkheden die wel of niet met elkaar kunnen samenleven. Over je niet goed genoeg voelen. Over hoe je afkomst je toekomst kan bepalen. Over basketbal en bibliotheken.
5. Losgeld voor Erak (De Grijze Jager 7) - John Flanagan
Wow, wat een avontuur! Losgeld voor Erak is eigenlijk een verhaal dat zich afspeelt vóór de vorige boeken in de reeks van De Grijze Jager, namelijk De Magiër van Macindaw en Het Beleg van Macindaw. Die boeken waren al goed, maar deze is zoveel beter! Losgeld voor Erak is een heel volwassen avonturenverhaal dat me nog meer aan films als Robin Hood en Braveheart deed denken dan de vorige delen. Niet alleen de spanning is van een hoger niveau, maar ook de schrijfstijl, de opbouw en structuur. Voor mij is dit de overgang van jeugdboek naar jongvolwassenen.
4. November - Thomas Olde Heuvelt
In zijn laatste boek, November, neemt Thomas Olde Heuvelt ons mee naar een
gemeenschap in de buurt van Seattle, Washington. Het is fijner om te
lezen over een locatie dichter bij huis, zoals hij gebruikte in Hex en Orakel omwille van de betere herkenbaarheid, maar Bird Street komt met een tof kaartje en personagelijst die me deden denken aan Under The Dome van Stephen King. Het wordt al snel duidelijk: er is iets vreemds gaande op Bird Street.
3. Tomorrow, and Tomorrow, and Tomorrow - Gabrielle Zevin
Tomorrow, and tomorrow, and tomorrow draait om het duo Sam en Sadie. Ze leren elkaar kennen in het kinderziekenhuis en hebben allebei een voorliefde voor computerspellen. Nadat hun vriendschap een tijdje verwatert, komen ze elkaar opnieuw tegen en slaan ze de handen in elkaar om zelf spellen te ontwikkelen. Sams beste vriend Marx ondersteunt hen hierin, en Sadie's docent, zelf ook ontwikkelaar, leent hen zijn zelfgeschreven stuurprogramma. We volgen de verdere ontwikkelingen in hun leven; als setting van het verhaal hun eigen bedrijf, maar in de eerste plaats hun onderlinge relaties.
2. The Bad Weather Friend - Dean Koontz
The Bad Weather Friend van Dean Koontz lees je op een paar dagen uit. Het bevat die speciale combinatie van humor en spanning waardoor ik de boeken van Koontz altijd meteen lees zodra ze verschijnen, zonder echt het verhaal te hoeven kennen. De laatste jaren merk ik een terugkeer naar zijn gloriedagen, en ook dit boek bevat elementen die je misschien wel zult herkennen uit eerdere werken. Nadeel is dat het niet zo'n heel origineel verhaal is; maar dat maakt het niet minder leuk om te lezen.
1. North Woods - Daniel Mason
North Woods van Daniel Mason leek in het begin op niet veel meer dan een natuurdocumentaire, maar uiteindelijk bleek het alle andere boeken die ik dit jaar gelezen heb, volledig uit het water te blazen.
Wie ooit de boeken van James Michener of Edward Rutherfurd las, zal het concept herkennen. Je neemt een specifieke plaats ergens op de wereld, en vertelt dan verschillende verhalen die zich door de eeuwen heen daar afspelen.