In "Daddy" van Loup Durand lees je hoe een elfjarige jongen de Gestapo te slim af is. Het is een atypisch oorlogsverhaal dat misschien niet iedere moderne lezer goed weet te charmeren, tenzij die misschien fan is van "The Queen's Gambit". Het jongetje Thomas speelt een figuratief schaakspel met zijn vijanden en is ze altijd een paar zetten voor, ook al hebben ze hem effectief in handen. Zijn grootvader stal een hoop geld van de nazi's, en Thomas is de sleutel om het terug te krijgen. Wat volgt is een avontuur op de grenzen van Duitsland, Frankrijk en Zwitserland in de oorlogsjaren 1942-'44.
vrijdag 30 juli 2021
Boeken verslonden in juli
In "Daddy" van Loup Durand lees je hoe een elfjarige jongen de Gestapo te slim af is. Het is een atypisch oorlogsverhaal dat misschien niet iedere moderne lezer goed weet te charmeren, tenzij die misschien fan is van "The Queen's Gambit". Het jongetje Thomas speelt een figuratief schaakspel met zijn vijanden en is ze altijd een paar zetten voor, ook al hebben ze hem effectief in handen. Zijn grootvader stal een hoop geld van de nazi's, en Thomas is de sleutel om het terug te krijgen. Wat volgt is een avontuur op de grenzen van Duitsland, Frankrijk en Zwitserland in de oorlogsjaren 1942-'44.
dinsdag 27 juli 2021
Recensie "Hamnet" - Maggie O'Farrell
In "Hamnet" van Maggie O'Farrell lopen twee tijdlijnen door elkaar. Het verhaal begint met - weer - een elfjarige jongen, Hamnet, die ontdekt dat zijn zusje Judith ziek in bed ligt. Hij vindt niemand van zijn familie, rent dan naar de chirurgijn maar wordt daar ook niet verder geholpen, en komt terug thuis waar hij eindelijk zijn moeder Agnes op de hoogte kan brengen. Het vertelperspectief wisselt tussen Hamnet en Agnes.
dinsdag 20 juli 2021
Recensie "Crossfire" - R.D. Nixon
* * * *
Terri Nixon heeft zowel fantasieromans als historische fictie geschreven en waagt zich nu aan de misdaad onder haar nieuwe pseudoniem R.D. (de eerste initialen van haar zonen). R.D. Nixons's "Crossfire" is het eerste misdaadverhaal in haar nieuwe reeks met personages Mandy Clifford en Paul Mackenzie in de hoofdrollen.
dinsdag 13 juli 2021
Recensie "Daddy" - Loup Durand
Thomas is dus elf jaar, en hij kent een geheim. Zijn grootvader stal miljoenen van de nazi's, sluisde het over naar de bankrekeningen van Amerikaanse bedrijven, en de Duitsers kunnen er niet aan zonder de juist namen, nummers en codes. Jonge Thomas is de enige die ze kent, en ze gaan achter hem aan in de vorm van Gregor Laemmle. Met de hulp van enkele Spanjaarden, in dienst van zijn moeder, blijft Thomas hen altijd een stapje voor, ondanks dat ze hem wel heel dicht op de hielen zitten.
Het is een atypisch oorlogsverhaal dat wel zijn charmes heeft maar een moderne lezer misschien niet helemaal zal bekoren. Wie fan is van "The Queen's Gambit" zal wel de verwijzingen naar het schaakspel appreciëren. Thomas is een schaakgenie en bekijkt zijn belevenissen als een gigantisch schaakspel. Zelfs zijn gesprekken met mensen beschouwt hij als juiste of foute zetten. Het spel dat Thomas en Gregor spelen, is veel grootser en blijft je verbazen. Ze voeren oorlog en winnen allebei soms een veldslag.
Het boek werkt niet met hoofdstukken maar met witregels tussen de verschillende standpunten. Het vertelperspectief wisselt tussen Thomas, Gregor, en de Amerikaan David Quattermain, de mogelijke 'daddy' in het verhaal. De vertelstem is derdepersoons, maar de innerlijke dialogen in de ik-vorm komen er bij iedereen regelmatig tussen, voorafgegaan door een gedachtestreepje. Ik was niet bekend met deze manier, dus het was even wennen, maar het werkt wel en ik vind het passen bij de tijdsgeest.
Een derde in het boek gevorderd, besloot ik het een extra ster te geven omwille van een verrassende wending. Naarmate het verhaal naar het einde toe liep, begon ik het meer en meer te appreciëren. Het hoeft zeker niet onder te doen voor recentere literatuur.
vrijdag 2 juli 2021
Boeken verslonden in juni
"Het Puttertje" van Donna Tartt is een zaligheid om te lezen. De goed gevulde 925 pagina's vliegen voorbij terwijl je leest over hoe het leven van Theodore Decker overhoop werd gegooid toen hij 13 jaar was. Vanuit een eerstepersoonsperspectief vertelt hij dat alles misschien anders was gelopen als zijn moeder niet was gestorven. Het boek beschrijft op een fenomenale manier universele thema's als familie- en vriendschapsbanden, de dood en verlies. Tartt neemt je van bij de start bij je hand en sleurt je mee in haar wereld. Alles is écht, waarlijk, authentiek, er zijn geen andere woorden voor.
"Vernon God Little" van DBC Pierre heeft eventjes nodig om in te komen, maar uiteindelijk klopt het plaatje volledig. Vijftienjarige Vernon wordt opgepakt als medeplichtige aan de feiten die zijn kameraad Jesus Navarro niet heeft overleefd. Hij vertelt zijn verhaal vol vloekwoorden in eerstepersoon in tegenwoordige tijd rechtstreeks aan de lezer. De tweede helft grijp je bij je
nekvel en sleurt je mee naar het einde. Hier pas zie je de structuur van
het verhaal, en komt de vertelstem van Vernon pas echt goed naar boven,
hoewel je nog steeds met een paar vragen zal blijven zitten.
donderdag 1 juli 2021
Recensie "Nameless - Season Two" - Dean Koontz
* * * *
Onverwachts kwam Dean Koontz met een tweede seizoen van zijn ebookreeks "Nameless" van november 2019. De reeks bestaat opnieuw uit zes delen en volgen de naamloze huurmoordenaar wiens geheugen werd gewist door zijn makers maar nu geplaagd wordt door visioenen uit verleden en toekomst.
In het eerste deel, "The Lost Soul of the City", wordt hij gekoppeld aan plaatselijke kracht Jimmy Freeman. De hoofdstukken, allemaal geschreven in tegenwoordige tijd, wisselen af tussen hen en twee teams van slechteriken: de twee bazen, en de twee lijfwachten. Nameless gaat bijna op een vaderlijke manier om met zijn tijdelijke partner. Dit eerste deel maakt duidelijk dat hij aan de goede kant staat, met een voorafschaduwing van een globaal "gevecht" tussen goed en kwaad. Dit deel heeft een ironisch grappige plotwending, en een cliffhanger die vooruitblikt naar een tegenstander die Nameless nog zal tegenkomen.
Het tweede deel "Gentle is the Angel of Death", heeft een slechterik die met zijn totalitaire bio-ethiek veel gelijkenissen vertoont met Preston Maddoc uit "One Door Away From Heaven": hij zorgt voor een "medisch falen" bij patiënten met een fysieke of mentale beperking, in sommige gevallen zelfs als ze maar iets heel kleins hebben of in zijn ogen gewoon lelijk zijn. Het toffe aan dit verhaal is dat Nameless ten aanval gaat op een manier waarop ook Junior Cain wordt geterroriseerd door Vanadium in "From the corner of His Eye".
In deel vier, "Light has weight, but darkness does not", reageert Nameless op eigen houtje op een visioen dat hij heeft van een moeder en dochter die een noodlottig einde tegemoet gaan indien hij het kwade laat zegevieren. Evie en Asteria zijn op de vlucht van een cultleider die hen tot zijn twee nieuwe vrouwen wil maken. Samen met twee andere leden komt hij achter hen aan. Dit is geen officiële missie voor Nameless, maar de opruimploeg komt toch zodra hij hen laat weten wat er gebeurd is. Nameless heeft een vreemd gevoel bij de moeder en dochter, alsof ze symbool staan voor iets uit zijn verleden dat hij heeft laten wissen.
In het laatste deel, "Zero In", realiseert Nameless zich dat zijn acties in het vorige deel niet veel effect hebben op de toekomstige ramp en besluit hij de grove middelen in te zetten. We gaan naar het hart van zijn organisatie, en dat leidt ons naar de volledige onthulling van zijn verleden en heden en de conclusie van deze twee seizoenen, twaalf hoofdstukken in totaal van de ebook-reeks "Nameless". Dit groot verhaal is in essentie een thriller maar met veel gelijkenissen met de reeks "Odd Thomas". Het grootste thema in deze reeks is de betekenis van gerechtigheid en waarheid, en of die twee hetzelfde zijn of niet. Ik ben benieuwd of dit verhaal exclusief als ebook zal blijven, of dat we net als met "Odd Interlude" ooit een paperback mogen verwachten.