donderdag 4 mei 2017

Ik lees niet met mijn ogen; hij die met zijn ogen leest, is het gezicht van zijn vader vergeten. Ik lees met mijn hart.

Om de paar jaar lees ik doorheen de “Dark Tower”-reeks van Stephen King. Dit epische verhaal van acht boeken lang is zo meeslepend dat het me de echte wereld doet vergeten. King begon eind jaren zeventig het verhaal te schrijven, met de publicatie van het eerste boek in 1982. Het laatste boek verscheen in 2004, gevolgd door een zijverhaal gepubliceerd in 2012 dat zich afspeelt tussen boek 4 en 5. Ik heb de reeks pas ontdekt in 2003, toen de laatste drie delen aangekondigd werden en ook kort na elkaar verschenen. Het is een boekenreeks met een gedetailleerde en geloofwaardige wereld te vergelijken met Harry Potter van J.K. Rowling, en Odd Thomas van Dean Koontz.

Waar gaat het nu precies over? Een groep mensen bundelen hun krachten op reis naar het middelpunt van alle bestaan, waar de Donkere Toren wordt belaagd door kwade krachten. De reis start met één persoon: Roland Deschain, gunslinger (een soort Western-ridder), in een parallelle wereld. Het reisgezelschap groeit aan met Jake Chambers, Eddy Dean en Susannah Holmes, alle drie uit New York. Samen gaan ze op pad om te voorkomen dat de Toren, die alle werelden met elkaar verbindt, wordt verwoest.

Het kon niet anders of “The Dark Tower” zou dezelfde behandeling krijgen als menig boek van Stephen King: een verfilming of TV-serie. Een hele tijd geleden zei Ron Howard dat hij het fatsoenlijk ging aanpakken: een reeks films die het grote verhaal zouden vertellen, én TV-series om de zijweggetjes te bewandelen. Maar in Hollywood lopen de dingen niet altijd zoals gewenst. De plannen werden opgeborgen. Opeens kwam er een nieuw project aan het licht, opeens hadden we een cast, foto’s vanop de set, en nu ook een trailer.

Stephen King vertelde dat dit een nieuw verhaal van Roland is, en geen rechtstreekse adaptatie van de boeken. Het verhaal van Roland is immers een lus: hij eindigt steeds waar hij begint, met telkens kleine verschillen. 

Maar de verschillen zijn niet klein. Ik herkende veel zaken in de trailer, en hoewel een trailer slechts een voorproefje is van wat nog moet komen, ontbraken er toch ook veel zaken. Eddy Dean en Susannah Holmes, onder andere. De helft van de groep die in de boeken de reis maakt, valt nu nergens meer te bespeuren. Jake is er wel, maar hij heeft nu blijkbaar speciale krachten die niet in de boeken voorkwamen. Dat Idris Elba qua uiterlijk niet meteen het type Clint Eastwood is, heeft me nooit gestoord, hoewel ik me altijd heb afgevraagd hoe zijn relatie met Susannah dan zou verlopen. Ik veronderstel dat Susannah volledig schrappen uit het verhaal natuurlijk ook gewoon een oplossing is …


Ik vertrouw Stephen King. Het is een nieuw verhaal, een ander verhaal, met wat gelijkenissen. Deze film is eigenlijk een sequel, een vervolg op de boekenreeks. Ik ga dus naar de film kijken zonder een replica van de boeken te verwachten. Als ik die specifieke versie van het verhaal opnieuw wil beleven, start ik gewoon een nieuwe leesmarathon zoals ik al vele jaren doe. Maar toch kan ik het niet helpen ergens wel teleurgesteld te zijn. Ik had graag het oorspronkelijke verhaal in zijn geheel op het witte doek gezien, zoals veel boekenliefhebbers wel vaker over hun favoriete leesvoer denken. Maar hoe onbeperkt de mens is om zijn fantasie op papier tot leven te wekken, zo beperkt blijken de visuele kunsten te zijn. Een beeld zegt meer dan duizend woorden? Niet altijd … Maar ik denk dat ik van deze film toch ook wel ga genieten.

1 opmerking:

  1. Toevallig was ik vorige week aan het grasduinen door IMDB en kwam ik terecht bij The Dark Tower.

    Volgens mij komt het wel goed. Idris Elba en Matthew McConaughey zijn klasbakken.

    Ook de regisseur -Nikolaj Arcel- kan adelbrieven voorleggen. En kongelig affære vond ik fantastisch.

    BeantwoordenVerwijderen