woensdag 14 mei 2025

Recensie "The Sierra Adventure" - Shawn Mills

☆ ☆ ☆ 
Deze non-fictie is niet voor iedereen. Toch wil ik het graag even onder de aandacht brengen. Ook al zegt de materie je misschien niets, het blijft interessant vanuit een economisch en zakelijk standpunt (hoe is een succesvol miljardenbedrijf ooit ten onder kunnen gaan) en vanuit een creatief en artistiek standpunt (het vertellen van verhalen, ook op een beeldende manier).

Shawn Mills, een collega-recensent bij Adventure Game Hotspot, bracht in 2019 The Sierra Adventure uit, een boek over de firma Sierra On-Line, waarschijnlijk de bekendste ontwikkelaar van graphic adventure games in de jaren '80 en '90.

Het is een gedetailleerd "achter de schermen" verhaal over de mensen achter de spellen die miljoenen mensen vreugde en plezier hebben bezorgd - en dat eigenlijk nog steeds doen! Hoe het koppel Ken en Roberta Williams geïnspireerd geraakten, zelf spellen begonnen te schrijven, en hun bedrijf oprichten. Hoe ze meer en meer mensen naar zich toe trokken. Hoe de technologie evolueerde doorheen de jaren. Hoe ook de markt veranderde.

Het staat vol anekdotes over mensen die je tot nu toe misschien alleen kende als een nietszeggende naam in een aftiteling. De spellen zelf worden niet echt in detail besproken - dat is ook niet de bedoeling van dit boek - maar toch genoeg om zelf weer zin te krijgen de favoriete titels uit mijn jeugd opnieuw te spelen.

donderdag 1 mei 2025

Recensie "Een Keukenmeidenroman" - Kathryn Stockett

☆ 
☆ ☆ ☆ 
Wie de film The Help nog niet gezien heeft: zeker doen. Maar wist je ook dat die gebaseerd is op het boek Een Keukenmeidenroman van Kathryn Stockett? Of je antwoord nu ja of nee is: dit boek moet je zeker ook lezen! Ik heb er van begin tot einde van genoten. Alleen jammer dat ik door de film eerst gezien te hebben, al wist wat het Vreselijke Slechte waar regelmatig naar verwezen wordt, al kende...

We zitten in het stadje Jackson, in de zuidelijke Amerikaanse staat Mississippi, in het begin van de jaren '60. De meeste huishoudens hebben een zwarte hulp. Maar rassensegregatie zorgt voor heel veel frustraties. Wanneer Skeeter Phelan een kans krijgt om zich als schrijver te bewijzen, gebruikt ze dit onrecht als onderwerp voor haar boek.

Zelf werd ze ook grootgebracht door de hulp in huis, Constantine. En zelfs tijdens haar studententijd hield ze contact met haar. Tot de brieven plots stopten en Skeeter geen idee meer had wat er met Constantine gebeurd zou kunnen zijn.

Elke hoofdstuk in Een Keukenmeidenroman wordt vanuit het eerstepersoonsperspectief verteld, afwisselend vanuit drie personages: Skeeter zelf, en twee huishoudhulpen Aibeleen en Minny. Elk van hen heeft een unieke stem. Skeeter is de jonge naïeveling die constant op zoek is naar de waarheid. Aibeleen is de nuchtere diplomaat die overal de vrede probeert te bewaren. Minny is de assertieveling die zegt waar het op staat. Er is slechts één uitzondering: het hoofdstuk over de benefietavond wordt vanuit een normaal vertelperspectief beschreven.

Hoewel er best veel humor in het boek zit, beschrijft het ook een schrijnende samenleving. Je kunt het je vandaag de dag moeilijk voorstellen, en toch zijn er nog zoveel mensen die gerust naar die tijd - of misschien zelfs wel een eerdere tijd - zouden willen terugkeren. Een normaal mens maakt zich regelmatig kwaad bij dit verhaal; daarom dat die humor ook zo belangrijk is. Het tempert de gevoelens.

Ik heb dit boek met plezier gelezen, en ik kan in alle eerlijkheid zeggen dat iedereen dit zou moeten lezen.