maandag 16 september 2024

Recensie "Replay" - Jordan Mechner

☆ 

Replay is een graphic novel over de Joodse familie Mechner. Oorspronkelijk uit een Roemeens dorp, dat omwille van grensverschuivingen ooit ook Oostenrijks werd en momenteel zelfs Oekraïens is, kwam de overgrootvader in Wenen terecht. Naar aanleiding van twee Wereldoorlogen, zijn ze via Frankrijk gevlucht naar de Verenigde Staten. Dit boek vertelt het verhaal van drie generaties; deze verhaallijnen worden door elkaar vertelt. Het onderscheid is duidelijk door het gebruik van verschillende kleurpaletten.

Het boek is geschreven en getekend door Jordan Mechner. Ik zag die naam voor het eerst toen ik als dertienjarige mijn eerste computer had gekocht en van mijn toenmalige schoonbroer een spelletje uitgeleend kreeg, genaamd Prince of Persia. Naast tekenaar/cartoonist is Jordan Mechner spelontwikkelaar. Prince of Persia kende in de loop van de jaren veel incarnaties, en zelfs een verfilming.

Uiteraard komen deze spellen ook aan bod in het verhaal over zijn leven, maar de nadruk van het boek ligt wel degelijk op de oorlogen en familiebanden. Het is ook een heel openhartig verhaal, want Mechner geeft ons inkijk in zijn gezinsleven en zijn relaties. Persoonlijk had ik iets meer willen zien over zijn spel The Last Express, een thriller die zich afspeelt op de Orient Express op de vooravond van de Eerste Wereldoorlog, omdat deze toch ook meer historische waarde heeft dan een fictieve Perzische prins.

Maar het draait dus vooral rond een familie die uit elkaar wordt gerukt doorheen de tijd en door allerlei omstandigheden. Jordans vader is mijn favoriete "personage", als je hem zo mag noemen, die als kleine jongen zonder zijn ouders bij familie in Frankrijk terecht kwam terwijl zijn eigen vader doorreisde naar Cuba, en die als volwassen man toch nog de Joodse tradities in stand wou houden in zijn familie.

Replay is echt een aanrader voor wie interesse heeft in oorlogsverhalen, en zelfs voor wie niets van computerspellen wil weten.

woensdag 11 september 2024

Recensie "The Notorious Scarlett and Browne" - Jonathan Stroud

 ☆ 

Enkele jaren geleden las ik het nieuwe boek van Jonathan Stroud, The Outlaws Scarlett and Browne. Het blies me niet meteen omver. Maar hoe kon het ook, na de fantastische reeks Lockwood & Co. Maar ik kon het zeker appreciëren. In dit nieuwe deel, The Notorious Scarlett and Browne, werkt het duo al enige tijd samen om overvallen te plegen. Tot ze in handen van een bende vallen en een speciale opdracht krijgen om ergens iets te gaan stelen in ruil voor de vrijheid van enkele dierbare gijzelaars. Slagen ze er niet in, dan vermoordt de bende hen. Tijdens de opdracht worden ze echter gevangen genomen door de autoriteiten. Het is dan vooral aan Albert Browne om de speciale krachten die hij nog niet onder controle heeft - naast zijn gave om gedachten te lezen - aan te wenden om te ontsnappen en tijdig terug te keren.

In het vorige boek lazen we tussen de hoofdstukken van de twee personages door flashbacks van jonge Albert. Dit nieuwe deel doet hetzelfde, maar dan met flashbacks uit Scarletts jeugd. Het verhaal op zich vond ik deze keer minder intrigerend, en wat betreft het stichelen tussen de twee hoofdpersonages miste ik bijvoorbeeld wel de humor uit Lockwood & Co.

Wat ik wel interessant vind, is de wereld waarin deze verhalen zich afspelen. Het is het Verenigd Koninkrijk in de toekomst, waar een of andere ramp is gebeurd, Londen volledig onder water ligt, waar zombie-achtige monsters ronddwalen, maar we komen nooit te weten wát er precies is gebeurd. Het deed me wel wat denken aan Mid-Wereld uit De Donkere Toren-reeks van Stephen King. Ik blijf dus wel benieuwd om er meer van te ontdekken, en het einde van dit boek geeft al aan waar het derde deel - dat in januari verschijnt - over zal gaan...