☆ ☆ ☆ ☆
Een dorps verhaal dat zich afspeelt in de jaren '90 in de Antwerpse Kempen, met een jonge, goedaardige protagonist die met zijn jeugdige naïviteit vaak aandoenlijk overkomt. Dat is De Eerlijke Vinder van Lize Spit. Uiteraard stukken vrolijker dan Het Smelt, veel toegankelijker dan Ik ben er niet. Het is een terugkeer naar haar roots, het plezier van het schrijven druipt er van af, een leuk kortverhaal zonder al te zware maatschappelijke boodschappen, uitgezonderd het Kosovaars gezin dat gedeporteerd dreigt te worden.
Jimmy Sluis heeft maar één bezorgdheid: hij moet en zal alle flippo's ter wereld verzamelen. Al het geld dat hij te pakken krijgt, geeft hij meteen uit aan nieuwe zakken chips. Hiervoor trekt hij regelmatig door het dorp om alle drank-, brood-, sigaretten-, parkeer- en geldautomaten te controleren op vergeten wisselgeld of achtergelaten briefjes. Heeft hij een flippo dubbel, dan steekt hij die in een verzamelmap voor zijn beste vriend, een Kosovaar die samen met zijn gezin helemaal te voet naar België is komen wandelen, op de vlucht voor de Joegoslavische oorlogen. Jimmy heeft zich van in het begin over Tristan ontfermt. Hij helpt niet alleen de jongen zelf, maar ook zijn andere gezinsleden als hij bijvoorbeeld bijles komt geven.
Op een dag krijgt het gezin Ibrahimi echter een brief die hen gebiedt het land te verlaten. Hun asielaanvraag wordt afgewezen. Tristan en zijn zus beramen een plan om ervoor te zorgen dat er toch een uitzondering wordt gemaakt, maar daarvoor hebben ze Jimmy's hulp nodig. Eerst blijft het wat mysterieus, ze vertellen Jimmy niet alles, maar zodra het plan duidelijk wordt, voel je ook hoe de spanning stijgt en kun je al voorspellen hoe het allemaal zal aflopen.
In iets minder dan 100 pagina's transporteert Spit ons terug naar onze kindertijd zonder zorgen, waar we gewoon ons ding deden zonder goed te beseffen hoe de rest van de wereld in elkaar zit en welke drama's zich kunnen afspelen die een kind forceren om snel op te groeien. Een tof Boekenweekgeschenk van 2023!