zaterdag 24 september 2016

Zwemmen, Genken, en spelen


Lang geleden dat ik nog eens een dag alleen met Daan doorbracht. Normaal gezien doen we elk weekend een grootouderbezoek; ofwel rijden wij naar Heist-op-den-Berg, ofwel komen zij naar hier. Afgelopen nacht zijn mijn ouders echter op vakantie naar Oostenrijk vertrokken. Nee, ik ben niet mee deze keer. Ik heb wel veel verlofdagen op m'n werk, maar niet zóveel om drie keer per jaar mee de bergen in te trekken.

Een gemakkelijke activiteit is samen naar de film gaan. Maar Daan heeft alle films die dit moment nog draaien al gezien. Volgende week komt "Kubo en het Magische Harnas" uit, die mij best wel aanspreekt maar waarvoor Daan nog wat jong is, vrees ik. Dus dan maar andere manieren zoeken om de tijd door te brengen. En ik heb geluk: sinds vorige week zijn de zwemlessen op zaterdagvoormiddag weer begonnen!

Ik breng Daan naar het zwembad van Boxbergheide; niet meer in het grote stadszwembad deze keer. En dat hebben we geweten: geen plaats meer op de parking (ik heb me ergens in het gras moeten zetten), geen plaats meer in de kleedhokjes (Daan heeft zich aan een bankje net achter de inkomhal omgekleed) en geen zicht meer op het water, uitgezonderd een paar rijen reeds ingenomen tuinstoelen voor een raam (dus ben ik buiten maar wat met een andere papa gaan praten).

Na een half uurtje zit het zwemmen er weer op, en rijden we het centrum van Genk binnen. Parkeren aan de Hooiplaats, da's gratis en Daan mag zo stilletjes aan wel eens leren wat langere afstanden te voet te doen!

Daan werpt alles in de inleverbox, en als we ons omdraaien, begroet Viviane ons in de bib. Zo te zien is het hier nog rustig. We wandelen naar de kinderafdeling, waar Daan zoals gewoonlijk het gróótste boek uitkiest dat er beschikbaar is: "Mijn Reuze Zoekboek". Zelf heb ik ondertussen "Elmo en de Winterslapers" opgeraapt. Om één of andere reden spreken winterthema's me altijd aan; ik vind die boeken er het mooist uitzien. Daan heeft al snel z'n tweede boek gevonden, "De Droomreizen van Poes Milo". Terwijl ik verder zoek maar niet meteen iets leuks zie, vindt Daan er nog twee andere, "In de donkere nacht", en "Draak". Deze laatste ziet er eigenlijk maar eng uit, het hoofdpersonage is dan ook een vampier (wat de titel al snel verklaart) maar Daan wil hem per se mee.

Een lieve vrouw komt eens polsen of Daan misschien naar het verteltheater wil. Dat hebben we al vaker geprobeerd, en ook deze keer slaat hij het aanbod af. Ik blijf het toch vreemd vinden; thuis vindt hij het voorlezen altijd geweldig.

Na de boekjes gaan we naar de dvd's. Deze keer heb ik me niet zo goed voorbereid, en Daan grijpt willekeurig enkele titels, waaronder een paar animatieseries die gewoon op TV komen, dus niet zo slim om die nu mee te nemen. Uiteindelijk moeten die we toch terugleggen, want bij het uitlenen zitten we al aan de limiet. We hebben immers nog twee films thuis liggen, "Megamind" en "Robin Hood". We kunnen dus nog maar drie andere dvd's meenemen: "Ice Age 2", de mij onbekende film "Animals United", en een serie gebaseerd op de film "Monsters vs Aliens" (die film vinden we allebei geweldig, dus we hopen dat dit even grapig gaat zijn).

Na de bib kan ik Daan overtuigen iets te gaan eten en drinken in Bar Bib: allebei een croque uit het vuistje, Daan een Fristi, en voor mezelf de gebruikelijke Latte Macchiato (dat is eventjes geleden, nu Bar Bib op zondag gesloten is ...) Daan gaat tegenwoordig al helemaal alleen naar het toilet. Als hij terug komt, laat hij trots een lekstok zien, gekregen van de chef! Als we klaar zijn, trekken we nog even de stad in. We springen binnen bij Standaard Boekhandel, en Daan ziet verschillende Lego-boeken die hij graag wil hebben, maar ik ga hier nog niets uitgeven. Ons uiteindelijke doel is immers de Bart Smit. Juffrouw Ria, bij wie Daan vorig jaar in de klas zat, had tijdens een oudercontact aangeraden om een puzzelspelletje aan te schaffen waar hij in de klas blijkbaar wel wat aanleg voor had. Dus daar was het nu wel een goed moment voor. "IQ Puzzler" vind ik zelf nog wel leuk, en we amuseren ons er goed mee.

De hele namiddag probeer ik Daan nog mee naar buiten te lokken: het park, de speeltuin, het bos, wandelen langs de beek, ergens voetballen ... Het slaat allemaal niet aan. We spelen dus met het nieuwe puzzelspel, onze Avengers actiefiguren, nog wat andere gezelschapsspelletjes, en voor we het weten is het terug etenstijd. Daan kijkt naar "Ice Age 2" terwijl ik in de keuken bezig ben. Na het eten is tijd voor bad. Daan laat zien hoe hij in de zwemles geleerd heeft te duiken. Hij trekt verschillende "kostuums" aan gemaakt van het aanwezige badschuim.

Als Daan slapen is, zet ik me nog even achter de computer. Dadelijk verhuis ik naar de zetel. Misschien ga ik een aflevering van "Cordon" kijken, ofwel lees ik wat verder in "The Passage" van Justin Cronin, waar ik de laatste 150 pagina's van heb bereikt ('t is een klepper van 960 bladzijden!). Maar ik heb het gevoel dat ik vanavond weer vroeg in bed zal liggen. Ik ben de afgelopen weken al om 7u 's morgens beginnen werken om wat verloren uren in te halen, en zonder een uitslaapdag in 't weekend begint dat z'n tol toch wel te eisen ...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten